Maak van royalty’s en rente belastbare winst
Nederland heeft jarenlang expliciet of impliciet het beleid gehad dat bedrijven welkom moeten zijn in Nederland omdat dit zorgt voor werkgelegenheid. Daarvoor worden belastingvoordelen gegeven in Nederland t.o.v. andere landen. Zo is er een concurrentie tussen landen ontstaan om bedrijven zo min mogelijk belasting te laten betalen. Het resultaat is dat veel bedrijven gebruikmaken van de Nederlandse belastingwetgeving om in constructies met andere landen hier en in die andere landen weinig tot geen belasting te betalen. De constructies zitten daarbij zo in elkaar dat de werkelijk winst via Nederland in een aantal belastingparadijzen terechtkomt. In die belastingparadijzen komt het geld tot stilstand en wordt dit alleen gebruikt om nog meer geld belastingvrij daarheen te verplaatsen.
Het idee meer werkgelegenheid te creëren, maar dat valt in de praktijk tegen. In werkelijkheid wordt door deze constructies veroorzaakt dat bedrijven die winst maken in Nederland deze winst ook kunnen verplaatsen naar het buitenland en hier niet of nauwelijks belasting betalen. Het lokken van bedrijven die hier geen belasting betalen zorgt er dus voor dat alle multinationals hier geen belasting betalen. De enige vennootschaps- en dividendbelasting die betaald wordt, wordt door nationale bedrijven en dus merendeel door het MKB ingelegd. Is het niet zo dat we meer zouden hebben aan de gemiste belastinginkomsten dan aan dat beetje extra werkgelegenheid? Met die belastinginkomsten kunnen we immers zorgen voor een basisinkomen voor iedereen en dan is werkgelegenheid ineens een stuk minder belangrijk. Daarbij hoeven we er alleen voor te zorgen dat alle bedrijven over hun Nederlandse activiteiten belasting betalen. Om andere landen te beschermen tegen belastingontwijking zouden we er tegelijk voor moeten zorgen dat belastingontwijking via Nederland niet mogelijk is. Dat geeft die andere landen de kans om een gelijkwaardige welvaartsstaat te onderhouden.
Er zijn vijf hoofdroutes die gebruikt worden om winst vanuit of via Nederland te verplaatsen naar een ander bedrijf en daarmee naar een ander land. Dat gaat via royalty’s, rente, dividend, boekhoudkundig terugkopen en aftrekken van verliezen. Al deze routes gaan in essentie tussen ondernemingen die onderdeel zijn van hetzelfde moederbedrijf. Het maakt die ondernemingen namelijk niet uit waar de winst terechtkomt. Ze hoeven er alleen voor te zorgen dat het zo min mogelijk belast wordt. De rentes en royalty’s worden vaak zo hoog vastgesteld dat deze hoog genoeg zijn om in het betreffende land geen winst te maken. Daarmee is een groot gedeelte van de royalty’s en rente dus feitelijk een dividenduitkering. Het zou degelijker zijn als alle dividend, royalty’s en rente altijd als winstuitkering worden gezien.
Dat wil zeggen dat de betaling van royalty’s en rente niet langer als kosten mogen worden meegenomen bij bepaling van de winst. Daardoor zal er dus een hoger bedrag overblijven waar als winst vennootschapsbelasting over betaald wordt. Het klinkt misschien gek, maar er wordt dan net als bij een dividenduitkering voor dat het wordt uitgekeerd belasting betaald over deze winstuitkering. De dividendbelasting wordt daarvoor omgevormd in een winstuitkeringsbelasting. Dat wil dus ook zeggen dat de uitkering bij de ontvangende partij al belastingvrij is en daar zonder verdere vennootschapsbelasting of dividendbelasting/wintuitkeringsbelasting uitgekeerd kan worden naar een aandeelhouder.
Voor de ontvangende partij is dat voor dividend niet anders dan nu. Voor royalty’s en rente ontstaat de situatie dat niet al deze inkomsten daadwerkelijk winst zijn. Er worden daar waarschijnlijk ook kosten gemaakt. Als er geen andere opbrengsten zijn in deze vennootschap dan is er dus zowel verlies als een al belaste winst. Deze vennootschap kan daarom de effectieve belasting terugvorderen op de overgebleven kosten t.o.v. de al belaste winst. Dat wil dus zeggen het effectieve bedrag van al betaalde vennootschapsbelasting en winstuitkeringsbelasting wordt terug uitgekeerd. Daarmee ontstaat dezelfde belasting als dat de kosten in de eerste firma genomen zouden zijn. Met deze constructie wordt het zinloos om winst te verschuiven van het ene bedrijf naar het andere binnen een grotere onderneming d.m.v. het rekenen van dividend, royalty’s en rente. Zou de rente en de royalty’s bij een derde terechtkomen dan is dit ook alvast belast en kan het deel dat te veel belast is ook teruggehaald worden bij de belastingdienst.
Het effect is dat het land waar de opbrengsten zijn verkregen door de levering van goederen of diensten ook het land is waar de belastingopbrengsten aankomen. Hiermee zijn 3 van de 5 beschreven routes gedicht. Lees deze twee andere artikelen voor het oplossen van de routes boekhoudkundig terug verkopen en aftrekken van verliezen. Net als bij de btw krijgt het land waar het geld feitelijk besteed is nu de belastingopbrengsten van deze besteding. Dat is een grote meerwaarde t.o.v. het verschuiven naar een land dat weinig toegevoegde waarde heeft geleverd of naar een belastingparadijs.
4 reacties
[…] Nederlandse versie […]
[…] het belasten van royalty’s en rente als winst en met het beperken van afschrijven van toekomstige investeringen zijn de meeste manieren om […]
[…] drie kunnen afgevangen worden door het heffen van belasting aan de bron, namelijk bij degene die de rente, royalty’s of dividend uitkeert en daarover winstuitkeringsbelasting moet betalen. Lastiger wordt het bij zaken die meer waard zijn geworden tussen de aanschaf en verkoop. Daarbij […]
[…] gebruikt worden om winsten te verplaatsen naar belastingparadijzen. Dit kan opgelost worden door 15% winstuitkeringsbelasting te heffen op dividend, royalty’s en rente. Het internationale belastingprincipe moet vervolgens zijn dat de winst wordt geboekt in het land […]